FB-logo

Acupunctuurbehandeling
Bij een acupunctuurbehandeling worden dunne, steriele naaldjes gebruikt die op specifieke punten worden geprikt. Deze punten staan in verbinding met meridianen/energiebanen en organen en delen van het lichaam. Elk acupunctuurpunt heeft een bepaalde werking. Om tot een juiste selectie van acupunctuurpunten te komen, stel ik een diagnose volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze. Dit doe ik door middel van een intakegesprek waarin meerdere zaken aan de orde kunnen komen zoals ziektegeschiedenis, leefstijl en voedingspatroon. Ik doe dat ook door de pols te voelen en de tong te bekijken. Dat geeft mij veel informatie over hoe het met uw energie gesteld is.

Wat doet acupunctuur?
Door deze acupunctuurpunten te stimuleren en reguleren, balanceert acupunctuur het evenwicht in het lichaam, waardoor het zelfhelend vermogen van het lichaam aan het werk kan en de klachten verminderen of verdwijnen. De energie (qi) kan weer vrij stromen. Acupunctuur verhoogt de natuurlijke weerstand, vergroot de levenslust en vermindert pijn.

Acupunctuur werkt ook preventief
Omdat acupunctuur ook het zelfherstellend vermogen van het lichaam verbetert en het immuunsysteem optimaliseert, heeft acupunctuur naast een specifieke, genezende werking ook een preventieve werking.

Binnen de acupunctuurbehandeling kan ik deze aanvullende therapieën inzetten:

Moxa
Moxa (bijvoetkruid of Artemisia vulgaris) is een onderdeel van de Chinese geneeskunde en een aanvullende therapie op een acupunctuurbehandeling. Het heeft een verwarmende werking. De warmte van de smeulende moxa dringt diep door tot in de acupunctuurpunten en stimuleert zo de energiestroom. Dit kan met een moxastick, of moxa rechtstreeks op de naald, of de moxalamp. Moxa wordt vaak toegepast bij een stuitligging.

Cupping
Cupping is een intensieve manier om spierknopen te ontspannen. Boven op en rondom de spier worden de huid en het bindweefsel stevig gestimuleerd door middel van een cup. Het onderliggende spiergebied raakt zeer goed doorbloed en komt door de reflexwerking tot ontspanning. Het doet de qi weer bewegen. Bij cupping worden glazen bollen door middel van in alcohol gedrenkte watten verwarmd en dan in snelle bewegingen op de huid geplaatst. Dit creëert een warmte waardoor er een vacuüm ontstaat op de huid. Het is niet pijnlijk; na een behandeling kan wel een flinke verkleuring optreden die na een paar dagen verdwijnt. Vanwege de dieptewerking is een cuppingmassage vooral nuttig bij verkoudheidsklachten, migraine, spanning en nek- en schouderklachten.

Guasha
Guasha betekent letterlijk ‘schrapen’. Het bevordert de afvoer van afvalstoffen en verbetert de doorbloeding en doorstroming van energie. Bij een guashabehandeling wordt olie op de huid aangebracht. Met een gepolijste jadesteen worden de afvalstoffen uit het lichaam geschraapt. Guasha activeert het immuunsysteem, waardoor de weerstand toeneemt en je meer energie krijgt. Het verlicht de pijn. Het lichaam herstelt fysiek, en ook mentaal zul je je beter voelen. Resultaten met guasha zijn vaak spectaculair omdat het gelijktijdig inwerkt op de huid, de onderliggende weefsels, de spieren, bloedvaten en zenuwen. Het is een belangrijke factor om het collageen te stimuleren bij rimpelvorming. Een behandeling duurt gemiddeld een uur en kan worden gecombineerd met acupunctuur. Omdat de huid en het lichaam tijd nodig hebben om te herstellen, wordt pas na twee weken een vervolgafspraak gepland.

Ooracupunctuur
Hoewel in China al duizenden jaren gebruikgemaakt wordt van de oorschelp bij de behandeling van allerlei klachten, ligt de basis van de moderne auriculotherapie bij de Franse arts Paul Nogier, die de therapie in de jaren vijftig ontwikkelde. Bij ooracupunctuur worden bepaalde punten op de oorschelp met naalden geprikkeld. Deze punten zijn via het centrale zenuwstelsel reflexmatig verbonden met bepaalde delen van het lichaam. De prikkel leidt op die plekken tot een toename van de zelfgenezende werking van het lichaam. De oorpunten spoor ik op met een elektrische puntzoeker. Kleine naaldjes worden op het oor geplaatst om de corresponderende delen van het lichaam te stimuleren en te behandelen. Ook worden verblijfsnaalden gebruikt, die een aantal dagen blijven zitten. Ooracupunctuur kan als aanvulling op lichaamsacupunctuur worden toegepast, maar kan ook een op zichzelf staande behandeling zijn. Het is effectief bij pijnbestrijding, slapeloosheid, afvallen en verslavingen (bijvoorbeeld stoppen met roken).

Cosmetische acupunctuur
Cosmetische acupunctuur of gezichtsverjonging is een natuurlijke en effectieve behandeling van rimpels die gebaseerd is op de Tradionele Chinese Geneeswijze. Het biedt hele mooie resultaten en een groot voordeel is dat er geen toxische stoffen ingespoten hoeven te worden. In het oude China werd het toegepast om de keizerinnen jong en mooi te houden. Met cosmetische acupunctuur kun je op een gezonde manier het verouderingsproces harmonieuzer laten verlopen. Na een behandeling voel je je uitgerust met zichtbaar resultaat. Door zeer kleine naaldjes in de huid op bepaalde punten te zetten, wordt de doorbloeding gestimuleerd en de balans tussen de aangezichtspieren hersteld. De rimpel wordt van binnenuit na ca. 6 weken opgevuld door het eiwitcollageen. Gemiddeld zijn 10 à 12 behandelingen nodig, in eerste instantie 2 keer per week en na 5-6 behandelingen 1 keer per week. De behandelingen zijn in kuurverband.

Dry needling
Dry needling is een effectieve behandelmethodiek waarbij naaldjes ‘droog’ worden ingebracht in pijnlijke punten in de spieren, de zogenaamde Ah-shi punten of triggerpoints. Dry needling zorgt voor een directe vermindering van de pijn, waardoor de spier snel ontspant en u zich makkelijker kunt bewegen.

Voetreflexologie
Voetreflexologie is een methode om de reflexen in de voeten te stimuleren en zo in de corresponderende delen van het lichaam een ontspanning of evenwichtstoestand te bereiken. Reflexologie is een holistische geneeswijze die tot doel heeft de mens als geheel te zien om een toestand van evenwicht, harmonie in lichaam, geest en ziel, te bewerkstelligen. Door de moderne samenleving waarin wij leven is een zoekgeraakt evenwicht schijnbaar normaal. We jagen maar door met als gevolg dat we moeite hebben om de spanningen van het dagelijks leven te verwerken. Aan de voeten wordt zeer weinig aandacht besteed. Onze voeten verbinden ons echter met de aarde, dragen ons gewicht, moeten een slechte houding opvangen. Ze vormen de verbinding tussen het aardse en het geestelijke leven, ze zijn onze basis. De voeten zijn in het klein een perfecte weergave van ons lichaam en kunnen een grote rol spelen in het verkrijgen en het behoud van een betere gezondheid.

Indicaties voor acupunctuur

De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) heeft een indicatielijst samengesteld met aandoeningen waarbij acupunctuur als geneeswijze gebruikt kan worden:

• hoofdpijn, nekklachten
• spijsverteringsklachten (o.a. maagpijn, darmklachten, diarree)
• slaapstoornissen
• allergieën, eczeem
• huidklachten
• menstruatieklachten
• hyperventilatie
• hoge of lage bloeddruk
• stressgerelateerde klachten
• depressie, burn-out, overspannenheid
• gezichtsverlamming
• overgewicht
• oorsuizen (tinnitus)
• bij herstel na operaties

behandelmethodes_moxa

De warmte van de smeulende moxa dringt diep door tot in de acupunctuurpunten en stimuleert zo de energiestroom.

behandelmethodes_moxa

De voeten zijn in het klein een perfecte weergave van ons lichaam.